3-2-2019 Gezond koken


les van Winny Wesdorp en Elly Raveling

Daar stonden ze dan voor het hek te wachten op de coördinator. Een vader met in dit geval 3 kinderen en de 2 gastdocenten.
Waar was die coördinator? Ehm… tja die was nog even een hele mooie locatie aan het bekijken voor tweede zondag in maart. Dat wordt ook weer zó leuk…

Snel naar binnen en de spullen klaarzetten.
Er zouden 2 extra kinderen komen, dus een iets drukkere groep. Daarna kwamen er nog 3 aanvragen van ouders of hun ‘iets kleinere kroost’ ook mee mocht helpen met koken. Na kort overleg met de gastdocenten kon het gelukkig. Er was genoeg eten meegenomen. In totaal 15 kinderen mochten deze middag heerlijke gezonde broodjes hamburger gaan maken. Geen wonder dat we zoveel aanmeldingen hadden.

De gastdocenten Winny Wesdorp van praktijk Zonlicht en Elly Raveling van voedingspraktijk Natuurlijk Leven uit Onstwedde hadden de taken verdeeld over 4 groepen.

Groep 1: broodjes
Groep 2: hamburgers
Groep 3: groentes
Groep 4: sausjes

Wie gaat dan bij wie? De mannen, echte koks, bij elkaar. De meisjes met een hele grote groep bij de sausjes. Het kon allemaal. Het was passen en meten met de taken, maar het was gelukt. Vooral even zoeken hoe het werkte in deze mooie professionele keuken in de Stuwe, die we voor deze keer mochten gebruiken.

De recepten plaats ik hierbij, zodat jullie thuis met je ouders dit nogmaals kunnen maken.

Groep 1 maakte van desemdeeg, dat is deeg zonder gist, bolletjes die in de oven werden gebakken.
Gelukkig kregen we de ovens op tijd aan de praat!

Groep 2 ging aan de slag met het snijden van de uien, knoflook en bieslook. Daarna werd het door het gehakt gemengd. En tot slot werden er 20 prachtige hamburgers van gemaakt. Even aan de buren van de sausjes een paar eiwitten gevraagd en die ook toegevoegd.
Er was ook gedacht aan kinderen die geen hamburgers lustten en daar hadden Winny en Elly Portobello (grote champignons) voor meegenomen.

Groep 3 had het druk, omdat ze veel groentes moesten snijden en raspen. Er waren komkommers, tomaten, een grote spitskool en winterwortels. De limoenen moesten worden geperst. Daar werden een koolsalade en een wortelsalade van gemaakt.

Groep 4 maakte de sausjes. Nee, nee geen mayonaise uit een pot, die kun je heel gemakkelijk zelf maken, dat smaakt ook nog veel lekkerder. Mayonaise, Kerriesaus, Currysaus en Knoflooksaus werden gemaakt, dus voor ieder wat wils.

Nog heel even kwam de EHBO doos eraan te pas, maar gelukkig viel het mee.

Dit alles plaatsten we op de bar in de aula en zo konden de kinderen eerst wat drinken komen halen en daarna met hun bordje langs dit uitgebreide buffet. Ze hebben heerlijk gesmuld. Juf Inge had van alle restjes groente en ei een heerlijk omelet gebakken en die ging er ook goed in bij de meesten. Een van de vaders was wat vroeg en die viel in de prijzen. Ook hij kon nog even genieten van wat deze 15 koks hadden gemaakt.

Zoals altijd bedankten we de gastdocenten met een mooie mand met producten van Meinardi. Daar waren ze erg blij mee.

Kortom een héérlijke middag.

 

Kalender

<< okt 2019 >>
MDWDVZZ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Categorieën