3-3-2019 Huisarts Willem Baan


Huisartsenpraktijk Hommesplein Winschoten

3-3-2019 Op bezoek bij Huisartsenpraktijk Hommesplein Winschoten, huisarts Willem Baan en zijn vrouw Marjan.

Op de derde dag van maart, een erg regenachtige dag, gingen we naar de huisartsenpraktijk Hommesplein in Winschoten. Een groepspraktijk waar naast huisartsen ook praktijkondersteuners, assistenten, telefonistes en schoonmakers werken.
De praktijk is in 10 jaar zodanig gegroeid dat het huidige pand alweer haast te krap is geworden.
Het is een functioneel gebouw, maar wel gezellig ingericht.

We kregen een rondleiding. Speciaal voor de kinderen van de Weekendschool was de behandeltafel in de wachtkamer geplaatst, zodat we alles goed konden zien.
De wachtkamerdeur is altijd dicht, zodat je niet kunt verstaan wat de mensen vertellen die bij de receptie in de hal staan. Daar zijn ook nog eens schotten geplaatst om meer privacy te creëren.
In de hal zijn een heleboel deuren, die leiden naar spreekkamer, een koffiekamer, behandelkamers etc.

De huisarts werkt lange dagen. Hij begint om 7.30 uur met de post. Wel 150 mails per dag komen er binnen van o.a. verzekeraars. Om 8.00 uur begint hij met het spreekuur, elke 10 minuten iemand anders. Dan is het tijd voor het koffie-overleg. Gewoon koffie drinken is er niet bij. Dan moeten er ruim 100 recepten worden getekend en vragen van assistenten worden beantwoord.
Daarna is het tijd om visites te gaan rijden. Dit is in uiterste noodzaak, wanneer iemand écht niet kan komen. Tegen 1 visite kan de dokter namelijk 4 mensen in de praktijk zien.
’S Middags nogmaals een spreekuur. En aan het eind van de dag de administratie, die veel tijd opslokt. Zeker geen 40-urige werkwerk, eerder richting de 70 a 80 uur per week.

Diverse onderzoeken heeft de huisarts gedaan.
Bij zijn vrouw druppelde hij vloeistof in het oog. Daarna kon hij met een blauw lampje kijken. Op deze manier zie je ook de kleine beschadigingen die je met het blote oog niet kunt zien, omdat de vloeistof eraan plakt. Bij de juffen werd bloed afgenomen om het suikergehalte te bepalen en de bloeddruk gemeten. De kinderen mochten daarna bij elkaar de hartslag luisteren met de stethoscoop.

De héle dokterstas werd uitgepakt. Wat zit daar veel in zeg. De kinderen mochten raden wat er allemaal in zo’n tas zit. Veel hadden ze goed, maar daarnaast zat er nog veel meer in.
O.a. bloeddruk meter, medicijnen, stethoscoop, oorthermometer met dopjes, ‘tampon’ om bloedingen b.v. in de neus te stoppen, hartslagmeter die je als knijper op je vinger kunt zetten, boeken, teststaafje om b.v. urine te testen, reflexhamer en nog veel meer.

Daarna kwam Hein binnen. Hij kan niet lopen, want magere Hein is een skelet. De kinderen mochten vertellen of ze wel eens wat hadden gebroken en konden bij Hein het bot aanwijzen. Diverse kinderen konden precies vertellen welk bot het was.

Ondanks de regen toch naar buiten in de pauze en even rennen. We deden voetje van de vloer op het plein van de middelbare school die tegenover de praktijk staat.
We kregen limonade, thee, koffie en koek. Er was een hele schaal met appels. De juf had op verzoek van de kinderen de appels geschild en in stukjes gesneden.

Tijdens de rondleiding werden de werkplekken van de administratie en praktijkondersteuners getoond. Er werd veel rekening gehouden met privacy en geluid van anderen. We zagen overal schotten tussen de werkplekken om beter te kunnen werken.

In de behandelkamer werd uitgelegd hoe de steriele zakjes met b.v. scharen worden gemaakt.
De kamer van huisarts Baan was gezellig ingericht met foto’s, bloemen en tekeningen. Hij liet daar een kaart zien waar mensen een ogentest moeten doen en andere apparaten die hij heeft om kleine onderzoeken te kunnen doen.

Hygiëne is héél belangrijk in de praktijk, daarom hangen er in elke ruimte dispensers met zeep en desinfecterend middel om je handen te wassen en is er een wasbak. Na elke patiënt wast de huisarts zijn handen en/of smeert hij ze in met dit middel, zodat hij geen bacteriën overdraagt.

Bij alle kinderen is de bloeddruk en de temperatuur in het oor gemeten. Alles was gelukkig goed.

En dan komt er zoals altijd een eind aan de interessante middag en is het tijd om afscheid te nemen.
De mand van Menardi viel ook hier goed in de smaak.
Op verzoek van Willem Baan even en groepsfoto gemaakt in de gang en afscheid genomen.

 

Kalender

<< aug 2019 >>
MDWDVZZ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Categorieën