19-5-2019 Themablok ondernemen (deel 1)


Een eigen bedrijf starten met inkopen en verkopen. Hoe doe je dat?

Gastdocenten zijn vandaag: Annette Upperman van de Rabobank, Mardi Bosker van BNB Accountants en Maud Diemer van CMO STAMM.

De bedoeling van dit blok is dat de kinderen leren met geld omgaan.
Hoe start je een bedrijf?
Wat is jouw idee (ondernemersplan)?
Hoe kom je aan geld?
Wat ga je in- en verkopen?

De kinderen mochten vragen stellen aan de twee ‘mystery guests’ om zo hun beroepen te raden.
Dat viel nog niet mee, want accountant is best een lastig beroep. Administratie doen, hebben we dan ook goed gerekend. En Annette is iemand die met geld omgaat en werkt bij een bank. Beide goed geraden.

Daarna deed Annette een ‘Cash Quiz’ met 10 vragen, waarbij de kinderen een ‘bedrag’ kregen voor hun goede antwoorden. Deze getallen werden op een groot vel geschreven. De winnaar is geworden Anna. Ze kregen allemaal een mooie dopper van de Rabobank als beloning.

Hierna hadden we zoals gebruikelijk pauze. Vanwege het lekkere weer, ben ik de kinderen na geruime tijd maar gaan roepen. Het was ook veel te lekker buiten, maar we gaan nog even door kids.

Na de pauze werd door Maud uitgelegd hoe het gaat wanneer je een eigen onderneming start. Je bedenkt een idee. Daarna kijk je hoe je aan geld komt voor je idee. Je gaat inkopen doen, spullen kopen of maken en daarna verkopen.

In deel 1 gaan ze aan de hand van een schema met vragen bedenken wat ze willen kopen en/of maken. Deze ideeën gaan we volgende week verder uitwerken in een groepje. Per groepje krijgen ze dan écht geld om spullen te gaan kopen.
De gastdocenten van vandaag zin er dan op het einde van dag 2 om een ‘dragons den’ na te doen. Ze jureren de ideeën van de kinderen. De groep met het beste idee, krijgt meer geld dan de andere groepjes.

Daarna gaan de kinderen thuis aan de slag om e.e.a. te maken. De gemaakte spullen verkopen ze zaterdag op de weekmarkt in Winschoten.
De winst gaat naar een goed doel dat unaniem door de kinderen is gekozen.

We hopen natuurlijk dat álle ouders en familieleden de kinderen op de weekmarkt (1-6 van 10-14 uur) komen bezoeken en veel spullen van hen kopen.

 

Kalender

<< okt 2019 >>
MDWDVZZ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Categorieën