26-5 + 1-6-19: Ondernemen (deel 2+3)


Dragons Den en verkopen op de markt

26-5-19 Themablok ondernemen (deel 2)

De kinderen hadden vorige week veel leuke ideeën. Hoe kun je daar nu vorm aan geven? Maud legt uit hoe het werkt, nadat je een idee hebt bedacht. Je gaat een ondernemersplan maken.
Dit houdt in dat je bedenkt wat je voor spullen gaat inkopen en natuurlijk wat dit kost. Hoe kom je aan geld? Wat ga je verkopen? En wat wordt de verkoopprijs.

Eerst maar eens de ideeën verder uitwerken in beeld. De meegebrachte tijdschriften werden van binnen naar buiten gekeerd. Er werd gescheurd, geknipt en geplakt.  Er kwam 1 groot vel met ideeën uit. Een aantal beslissingen werden genomen. Ze waren eruit.

Het goede doel wat de opbrengst zou krijgen werd Stichting Dierenlot. De ideeën werden terug gebracht tot 6 in totaal.
De presentatie van deze ideeën werd door 2 kinderen gedaan op het toneel voor de 2 juryleden. Dit zijn Anette van de Rabobank en Mardi van BNB accountants.
Zij stelde pittige vragen aan de kinderen, zoals
*wie denk je dat je klanten zijn?
*hoeveel moet je verkopen van jouw product (b.v. de koekjes) om uit de kosten te zijn.
Na afloop van deze vragenronde ging de jury in beraad. Het idee van de koekjes had gewonnen. Daar is volgens de jury het meest behoefte aan. De beide juryleden kregen een mooi pakket aangeboden, waarmee ze blij verrast waren.

1-6-19 Themablok ondernemen (deel 3)

De laatste van de 3 dagen van het blok ondernemen was de verkoop op de échte markt in Winschoten. De marktmeester had ons een prachtige plek gegeven, tussen de ING en de kiosk, hij wenste ons veel succes. Vele mensen liepen de markt op en af langs onze plek. Zo konden de kinderen velen aanspreken. Dit deden ze ook dapper. Sommigen met luide stem alsof ze nog nooit anders hadden gedaan. De anderen meer bescheiden, maar ook die kwamen later los.

Eerst werden de koekjes, vooral die met chocola, aan de man gebracht. Natuurlijk kocht ik ook een zakje met koekjes. Die hebben we lekker opgesmuld met een glaasje ranja erbij.
Het werd al aardig warm, dus veel drinken en insmeren met zonnebrandcrème.

Na ruim een uur waren alle koekjes al verkocht en gingen de kids de markt op om de zelfgemaakte jam te verkopen. Dit lukte ook heel goed. We hebben een lunchbuffet gemaakt op het muurtje waar we naast stonden. De broodjes gingen er goed in. Later kregen ze van een van de ouders een ijsje.

Ondertussen kwamen er een aantal kinderen om te grabbelen in de grabbeldoos, of het parcours te lopen met het stokpaardje. We hadden ook nog kaarten, sleutelhangers en loom-elastiekjes meegenomen om te verkopen. Verder kwamen er meisjes langs die hun haar hebben laten vlechten. Ik liep als wandelend reclamebord rond met roze, goud én glitters in mijn haar.

Diverse ouders en oma’s kwamen op visite en kochten koekjes, jam en doneerden geld.
We hadden nl. ook een pot gemaakt voor vrije donatie t.b.v. het goede doel.
De kinderen zijn ook een paar keer met deze pot ‘op pad’ gegaan.

Al deze inspanningen hebben geleid tot een fantástisch resultaat.
Om 14.00 uur kwam Mardi de inhoud van de kas en de pot tellen.
In de kas zat € 65,00 en in de pot € 34,00. De inkopen van alle spullen was € 34,00.
Dit betekent dat de kinderen in 4 uur tijd hun inkoopbedrag verdrievoudigd hebben.

Een SUPERGOED resultaat. Ik ben erg trots op deze kids <3.

 

Kalender

<< okt 2019 >>
MDWDVZZ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Categorieën